söndag 8 juni 2008

Söndag: Tune up

Vi seglar innanför La Maddalena en stor ö som är nationalpark och det finns en skärgård runt ön. När man passerat den kommer man ut i sundet mot Korsika. Det är inget mot svensk skärgård. Våra skärgårdar slår detta lätt– som skärgård är svensk ost- och västkust rena paradisen. Men detta är ju en annan grej. Vi är söder om Rom, klart exotiskt och ändå är det kallare än hemma i Skåne. 20-23 grader och det känns blåsigt och vindpinat. En del tyska besättningar har varit på semester veckan innan och upptäckt att det var tio grader varnare hemma.

Dagen före en regatta seglas ett sk tune-up eller practice race. Ofta är det mer träning för arrangören som för kappseglarna. Man vill få hela organisationen på fötter och se hur det fungerar. Vi kom ut till start och även om man sagt att vi skulle hålla tillbaka starterna för att få riktiga race blev det gigantiska tjuvstarter och parodi på kappsegling. Vi hade till slut en OK start men trodde det var allmän omstart för tredje gången och vände tillbaka. När vi inte såg några flaggor började vi segla igen… Efter en stund såg man en ny start gå iväg med dem som vänt tillbaka så det var faktiskt två olika startfält av J24 som drog iväg. Ian Soutworthe från England och de båda brassarna Glomb och Santa Cruz var först i vår start men gick inte i mål eftersom det betyder bad luck att vinna tune up, nu hade de knappast startat korrekt. Det är tveksamt om ngn gick i mål överhuvudtaget. I den andra starten seglade Per Håkan bra och var med i toppen.…När vi kom i land svor Bent över de hantverkare som lagt sten vid hamnen och tillade..tänk om de haft några polacker till hjälp… det hade varit 10ggr så bra.

Vi hade en bra dag och efter löpning (Anders o Bent) och mat i lägenheten kom tyska seglare på besök. Vår lägenhet ligger helt perfekt och våra kläder och Polyropes flaggan syns över hela racing village . En duktig sardinsk dragspelare kompade folkdansare på invigningen och det känns välkomnande att se lokal kultur. Talen hölls på italienska med knackig översättning. Men alla stod ändå och pratade inklussive italienarna själva. Bara de på podiet lyssnde. Vi pratade med Stuart Jardine som är nestor i J24… 75 år, två OS i starbåt för England som underhöll oss en timme. Verkligen kul, han svarade att seglingskänslan som rorsman finns kvar sen gammalt och att det känns likadant även om man inte kan vända huvudet för att se vem som ligger bakom. Tell me where to go… I´ll sail the boat! Lite värre var det när Stuarts 20min äldre bror skulle sköta taktiken för han kan inte heller se mer än åt ett håll…

Allt är på topp och imorgon rullar VM igång. 75 båtar!

Inga kommentarer: