onsdag 14 november 2007

Matchrace!

Under hösten har vi seglat en del matchrace i Malmö för att utveckla oss och prova något nytt. Vi har seglat J80 i Aktivmeras båtar och deltagit i deras träning. Vi har ännu inte satt upp några mål för detta men det lockar oss att bli bättre båt mot båt, utveckla bättre regelkunskap och även kunna vara snabbare i beslut. Vi får också större kontaktyta och möter fler duktiga seglare på detta sätt. Vi tror att det är utvecklande att segla andra båtar och hitta detaljer och idéer som kan tas till J24 och vise versa.

Till Aktivmera Autumn Cup kom det 21 anmälningar till tio platser varför vi som kom från hemmahamnen fick kvala helgen före. Det var fem besättningar (varav tre fanns på ranking) som deltog. Vi saknade förstås ranking men vi gjorde ändå en OK tävling och besegrade tre båtar mest ute på banan innan vi blev utskåpade av favoriten Martin Strandberg. Vi fick två straff redan före start och fick aldrig prova den goda speed vi haft i de tidigare matcherna. Vi vet nu att det inte går att falla när man ska väja som babord i lätt vind för då blir man liggande utan fart och den andre kan enkelt sikta på en med rätt till väg. Total blev det "tie" om andraplats och vi blev alltså tvåa i vår första grade 5 tävling och fick våra första poäng på ISAF ranking!

Huvudtävlingen lämnade vi återbud till pga tidsbrist (Emma Jönsson fick platsen och gjorde succé) men det känns kul att vara med i det duktiga gänget runt Aktivmera och även inspirerande att segla med så mycket action som det är i matchrace.

Fast i avgjorda race blir det såklart ganska trist, då längtar man absolut till kökampen i fleetrace. Som ni alla vet går det ofta betydligt hetare till lite längre ner i fältet då orken att

protestera såväl som regelkunskapen av förklarliga skäl oftast är mindre i denna del av fältet.

Under Aktivmera Autumn Race provade Anders att döma matchrace ihop med erfaren domare/seglare vilket gav än mer erfarenhet.

Inga kommentarer: